Kiállítás nyílt Pápa festője, a 100 éve született Somfainé Pados Mária emlékére

A Jókai Mór Városi Könyvtár folyósólyán ma délután a 100 éve született Somfainé Pados Mária emlékére nyílt kiállítás. Az életét, munkásságát bemutató emlékkiállítás Váminé Molnár Emma, a könyvtár olvasószolgálati osztályvezetőjének valamint Somfai Balázs levéltárosnak köszönhető.

A megnyitó a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulóinak műsorával kezdődött, melyet Gosztola István szavalata követett, végül dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója Mária nénihez kapcsolódó személyes emlékeit osztotta meg a közönséggel. Mint mondta, Somfainé Pados Mária leginkább Pápa festője volt, hiszen dokumentumszerűen örökítette meg városunk csodáit. A kiállításról Heitler László művésztanár beszélt.

– A Somfainé Pados Mária születésétől máig eltelt időszakra úgy tekintünk most vissza, hogy benne az ő élete és munkássága a fő. A kiállítás, melyet a könyvtár munkatársai, a Somfai család tagjainak segítségével és közreműködésével rendeztek, szemléletesen mutatja, hogy sokrétű és gazdag életútra és eredményre tekinthetünk vissza mindannyian, amikor Somfainé Pados Mária személyére, megnyerő személyiségére és a tőle, róla szóló emlékekre irányítjuk a figyelmet.

A kiállítás ehhez bőséges és változatos anyagot mutat be, a falakon festmények, a tárlókban rajzok, kézimunkák láthatóak. Somfainé Pados Mária négy fiúgyermeknek adott életet, akik mind a négyen jelen voltak a kiállításmegnyitón. Heitler László beszédében kihangsúlyozta, az erős asszony a megélt háború, a napi munka és a család kötelezettségei mellett valóságos csodaként a ritka, békés és nyugalmas óráiban ceruzát, ecsetet, rajztollat vett a kezébe, megörökítve vele házat, virágot, embert. Mint mondta, nemes lélek, jó szándék, önbecsülés és sok hasonló kell az ilyen megnyilatkozáshoz.

– A kultúra más területeire is volt kitekintése és értekezése is, a még fellelhető értékek megismerésére, összegyűjtésére és közzétételére. Írásban, fotóban gazdag néprajzi, színjátszói, ipartörténeti és sok másféle adat és érték őrződött meg figyelme és szorgalma révén. Azt sem feledhetjük, hogy a család, férj és gyerekek segítő, megértő hozzáállása is kellett Mária néni örökös buzgóságához, fáradozásához. Igen sok kitűnő tudós, feltaláló teljesítménye alá odaírhatnánk a hátteret és sok minden mást biztosító hozzátartozók nevét.
A megnyitóbeszéd után Somfai Balázs mondott köszönetet azoknak, akik nélkül ez a kiállítás nem jöhetett volna létre. Köszönetet mondott a városnak azért, hogy felvette az éves várostörténeti évfordulónaptárba édesanyja születésnapját, az évfordulót pedig közzé is tette Pápa honlapján. Köszönetet mondott a könyvtárnak, a kiállításmegnyitó résztvevőiknek, a közreműködőknek és külön köszönetet mondott Váminé Molnár Emmának, aki mint mondta, a szívét tette bele a kiállításba.

Az emlékkiállítás változatos, sokrétű, valójában a teljességet megidéző. Többet nem is kívánhatunk. A tárlat magáért beszél – zárta beszédét Heitler László. A tárlat a könyvtár nyitvatartási idejében április 26-ig tekinthető meg.

Forrás: http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=6870

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .