Tisztújítás a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnál

A Művelődéstörténeti Társaság 1988-ban alakult meg Budapesten, hogy összefogja a Pápához kötődő, de a fővárosban élő értelmiségieket. A csoport 1996-ban alakult át egyesületté és felvette a Pápai Művelődéstörténeti Társaság nevet, Pápa lett a székhely, de Budapesten is működik szekció. A közösség számos kiadvánnyal jelentkezett az évek során, többek közt konferenciák anyagát, helytörténeti kutatások eredményeit gondozták. E mellett a város történelméhez, kulturális értékeihez kötődő rendezvényeken is jelen vannak a tagok.

A társaság elnöke az elmúlt ciklusban Somfai Balázs volt, alelnöke Mátyus Aliz. A közgyűlésen Somfai Balázs elnöki beszámolója után került sor a tisztújításra. Mátyus Aliz elmondta, szeretnék, ha fiatalabb elnöksége lenne a közösségnek. Természetesen nem csupán a kor számít, hanem az is, hogy tevékeny, hangsúlyos jelenléttel dolgozzanak. A tagokat is kérték, hogy vegyenek részt aktívabban a közösség munkájában, egy körlevélben megkeresték a budapesti szekció tagjait is. Arról kell nyilatkozniuk, hogy mivel tudnák segíteni a pápai diákokat. Horváth Iván műfordító például az elsők közt válaszolt, hogy szívesen ad tanácsokat, támogatást a fordítás iránt érdeklődőknek. Fontos az is, hogy legyen végre egy honlapja a társaságnak, ez már régi igény, talán most megvalósul.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság új elnöke Horváth Adrián karnagy, zeneszerző lett, az alelnök Baloghné Uracs Marianna, az NMI irodavezetője, a titkár pedig Péterváry-Szanyi Brigitta, a Gróf Esterházy Károly Múzeum régésze lett. A társaság intézményi hátterét is a múzeum adja majd.

Horváth Adrián elmondta, hogy nagyon meglepte a felkérés, de megtiszteltetésnek vette. Abban, hogy elvállalta az elnöki tisztet, nagy szerepet játszott az, hogy úgy látja, a csoport most valóban megmozdult és a régi dicső múlt értékeinek megőrzése mellett nyitott az újra is. Az elnök szeretné, ha teret kapnának a Pápán tevékenykedő emberek, akikre akár 100 év múlva is büszkék lehetünk. A helytörténettől kezdve az irodalmon át akár a festészetig, zenéig sok területen vannak tehetséges pápaiak, nem szabad hagyni, hogy értékeink feledésbe merüljenek, mondta.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaságnak jelenleg 104 tagja van, de várják mindazok jelentkezését, akik szeretnének tenni a város és környékének szellemi megújulásáért.

Forrás: http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=14465&cback=Tisztujitas_a_Papai_Muvelodestorteneti_Tarsasagnal

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .