A Pápai Művelődéstörténeti Társaság vezetőségi megbeszélése (2016. június 23.)

Heitler László, Társaságunk pótolhatatlan tagja – a város életének tudója, képzőművészeti, művészeti életének meghatározó személyisége – temetésének napján, délelőtt ült össze a vezetőség, Veszprémben, a Nemzeti Művelődési Intézet irodájában, hogy egyeztesse, finomítsa tennivalóit a 2016-os évre.

Heitler László – írt róla és – életben tartotta a tudást, hogy a Pedagógus Művelődési Ház lépcsőfordulójában álló Bacchus szobor olyan értéke városunknak, melyet nem csak a turisták, de a városlakók is kell, hogy lássanak. (Megjelent írásai olvashatók a szoborról weboldalunkon.) Társaságunk egyeztetni készül városunk Önkormányzatával, mi lehet ennek a megoldása.

Társaságunk elnökének, Horváth Adriánnak javaslatára, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság ősztől kaszinó-szerű működést fog kialakítani, mellyel kapcsolatos terveinket a nyár folyamán olvashatják oldalunkon, s melyhez javaslatokat várunk.

A Társaság elnökhelyettese, Dr. Baloghné Uracs Marianna a rendezvények átgondolása alapján legfontosabbnak a város civil szervezetei és intézményei által összehangolt rendezvénytervet láttatta, amelyhez Társaságunk honlapján (http://pmtt.hu/events/) havonta láthatóan jelennének meg a város kulturális eseményei, rákattintással minden városlakó (és városba látogató) tájékozódhatna róla, hova mehet városunkban délutánját, estjét tölteni. A honlap elérhetősége: http://pmtt.hu. A honlapra szánt közlendőket, javaslatokat, híreket a Kapcsolat címszó alatt található levelezési felületen, illetve a vezetőség e-mailcímein várjuk.

Társaságunk volt elnöke, Somfai Balázs – a Társaság Szélesvíz folyóirattal kialakított együttműködése alapján – javasolta a 2016-ban 100 éve született Somogyi József szobrászművészről írás megjelentetését. A városunkhoz kötődő évfordulós személyiségekről – az ekkor született megállapodás értelmében (és a lap helyhiányában) nem csak a folyóiratban – a pmtt.hu honlapján is jelennek meg írások.

Mátyus Aliz, a Szélesvíz főszerkesztője az őszi lapszámban – megjelenése: október első hetében – az ÜNNEPLŐ VÁROS rovatban a Fő térrel, az ásatásokkal, a régészeti feltárásokkal kapcsolatos írásokat készül szerepeltetni, főszerepben a város fiatal régészével, Péterváry-Szanyi Brigittával, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság titkárával. A város lakóinak nagy érdeklődésére és a sok akkor készült fényképre való tekintettel, a rovatot ezekkel a fotókkal illusztráljuk, melyeket a matyus.aliz@gmail.com címre várunk.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöksége a munkamegbeszélést követően Pápára érkezett és részt vett Heitler László gyászmiséjén és temetésén.

Emléke mind tovább megőrzése érdekében honlapunkon várjuk a Heitler Lászlóról való megemlékezéseket, a vele kapcsolatos történeteket, minden írást, fényképet, dokumentumot, ami rögzíti életének egy-egy helyzetét, karakteres személyisége bármely oldalát, tanúskodik értékközpontú világáról, segítőkészségéről, jóságáról.

Mátyus Aliz

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .