Mátyus Aliz adja közre Heitler László festőművész 2011-ben írt levelét

Mátyus Aliz adja közre Heitler László festőművész 2011-ben írt levelét (Pápa, 2011. május 26. estefelé) és annak mellékleteit.

levélA levél több szempontból is figyelemre érdemes.

Őrzi Heitler László kézírását, és egy levélformát, amely őrá jellemző (valamint egy világra, amelyet a Pápai Tanítóképzőben végzettek őriztek. Felismerhető közös jegyük, az ott elsajátított írás, az enyhén döntött, gyönyörűen megrajzolt betűk. Ezzel írta tele apám kongregációs imakönyvét az orosz hadifogságban, s ennek köszönhető, hogy a ceruzaírás ellenére máig elolvasható).

Heitler László nekem, bátyámnak és családjainknak írt levele egy élethelyzetet mutat be, amelynek jellemzője, hogy egy bizonyos elfoglaltság nem teszi lehetővé egy másikon való részvételt. Heitler László érettségi osztálytalálkozón készül részt venni Tabon, és nem tud jelen lenni apám, Mátyus Ferenc házunk (Pápa, Alsóváros, Somlai út 33.) falára elhelyezendő emléktábla avatásán. Ennek bemutatására részletezi az adott helyzet megoldhatatlanságát és kényszerűségét, érzékeltetve a személyekhez való viszonyát, hozzájuk tartozását („szívbéli és atyai barátok”) és megoldásait, amelyek – értékrendje szerint – feloldják a helyzetet, csakúgy, mint a levél megírása, hiszen annak érdekében íródott, hogy családunkat – ha jelenlétével nem is – de a levéllel megtisztelje.

A levél második része meghívás a közelgő fővárosi kiállítás megnyitóra, melynek meghívója és prospektusa képet ad Heitler László festőművészről.


IMG


[pdf-light-viewer id=”754″]

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .