A földművelő civilizáció első nyomai Pápa környékén

Másodközlés. Az eredeti a Papa-ma oldalon található: LINK

A Régészeti mozaik októberi összejövetelének vendége Regenye Judit volt, aki A földművelő civilizáció első nyomai Pápa környékén címmel tartott előadást a Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában. A Laczkó Dezső Múzeum munkatársa előadásában a Marcal vízgyűjtő területéről beszélt.

Mint mondta, a civilizáció, amiben ma is élünk, az az, amikor a földművelés, állattenyésztés kezdődött. Ez a régészeti kutatásokban fontos szerepet játszik.

-Az európai civilizáció szempontjából fontos terület a Marcal vízgyűjtője, hiszen a termékeny félhold területéről került Európába a földművelés. Itt a dunántúli neolitizáció balkáni eredetű, vagyis balkáni népesség is érkezett, egészen a Balaton vonaláig. Nyugat-Balkán felől, a Marcal folyását követve népcsoportok vándoroltak ide egészen a Balaton vonalig terjeszkedve, fejlettebb kultúrát hozva magukkal, és összeolvadva az itt talált népekkel, így alakult ki a vonaldíszes kerámia kultúra. A Marcal völgye ekkor a környék egyik legsűrűbben lakott területe volt. Ekkor kezdődött a táj átalakítása, az összefüggő erdőket irtások szakították meg, kis falvak épültek.

A 60-70-es években sok tematikus lelőhelyfeltárás volt, amelyek során Pápateszér határában az állomás mellett 2004-ben egy kis területen megtalálták ennek a korszaknak a kerámiáját.

Mint mondta, az emberek ugyanúgy éltek, mint 200 évvel ezelőtt. A korszak településeinek kisebb-nagyobb méretű házai fa vázszerkezettel épültek, faluk vessző- és nádfonásos, illetve náddal – mint hőszigetelővel – bélelt. A nádhoz, mint építőanyaghoz könnyen hozzájuthattak a Marcal partján megtelepülők. A házak lakóit nyeregtető védte az időjárás viszontagságaitól. Természetesen gabonát termesztettek, s tartottak szarvasmarhákat, kecskéket, birkákat és disznót is, kivétel tyúkot, mivel azt csak később háziasították. Településeik kicsik voltak, de persze voltak nagyobbak is, általában az életet adó víz közelében.

Pápa területen egyelőre ebből a korból még nem történtek feltárások – mondta Regenye Judit.

A Régészeti mozaik következő foglalkozását november 15-én tartja.

Babos Petra

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .