Kerpel Péter alkotásai a Templomgaléria sorozatban

Másodközlés. Az eredeti a Papa-ma oldalon található: LINK

86. kulturális programját tartotta szombat este a tapolcafői református templom. A művészetbarát közönséget évek óta megmozgató Tapolcafői Zenélő Esték és Templomgaléria programsorozat részeként ezúttal Kerpel Péter művész-tanár alkotásai kaptak helyet a templom falain, s mellé a celldömölki Régizene Trió hangversenye varázsolt meghitt hangulatot a művek befogadásához.

Kerpel Péter Várpalotán született. Az ösküi általános iskola után középfokú tanulmányait a várpalotai Thuri György Gimnázium rajztagozatán végezte, majd felsőfokú végzettségét a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte meg, miközben a Medgyessy-kör meghatározó egyéniségei, Bíró Lajos festőművész és Szabó László grafikus formálták vizuális szemléletét. Első diplomája után a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerezte meg kitüntetéses rajztanári másoddiplomáját. Munkáját 1994 szeptemberében kezdte meg a Pápai Református Kollégiumban biológia-földrajz-rajz szakos tanárként.

A művész-tanárnak az elmúlt időszakban Pápán, Ajkán, Veszprémben és környéken több egyéni és csoportos, 2003-ban Budapesten a Magyarok Házában egyéni kiállításon mutathatta be műveit. A tárlatokon a grafikák mellett fotók és festmények is láthatóak.

-A művész számára ünnep az, amikor kiállíthatja műveit. Én általában nyári szünetben alkotok. Ekkorra kialakul, hogy mit szeretnék elkészíteni, rákészülök, megveszem a hozzávaló anyagokat, majd elkezdem a munkát. Rendszerint a helyszínen készítek vázlatot, skicceket, de gyakran fotók alapján dolgozom. Természetesen otthon is szoktam alkotni, tanítás után, amikor hazamegyek, örömmel ragadok ecsetet – mondta Kerpel Péter, aki hozzáfűzte, a Pápa-Tapolcafői tárlat újdonsága az akvarellek és a csillagködök ihlette olajképek.

 Kerpel Péternek ez a harmadik kiállítása a templomban
Kerpel Péternek ez a harmadik kiállítása a templomban

A kiállításon a varázslatos Tihanyba és a mesés Erdély tájaiba nyerhetünk bepillantást, miközben a fotókon a Szentföldön szerzett élmények jelennek meg. Grafikai alkotásain két lányát ábrázolja.

-A grafikákon mindig emberalakokat jelenítek meg, néha szürreális és szimbolista ábrázolásban. Az olajfestésben azt szeretem, hogy jól alakítható, formálható. Mint biológia-földrajz szakos tanár, a távcső fantasztikus csillagköd képeit meglátva, azonnal beindult a fantáziám, s az elképesztő távoli világot ábrázoltam, gyönyörű színekkel. Nekem ezek a csillagködök nagyon tetszenek, s szerintem izgalmasak is ecsetes olajfestéssel ábrázolni.

A tárlatmegnyitón Marosi Diána művész-tanár elmondta, Kerpel Péter képeiben közös az alkotásban aprólékos, érzékeny kidolgozás, a finom játékosság és a derű.  A művészet- legyen bárminemű műalkotásról szó- a felismerés, a ráismerés öröme, az a pillanat, amikor átérezzük a művészet- a másik emberrel való közösségünket, azonosságunkat az alkotáson keresztül. Hiszen ugyanazt gondoljuk, érezzük, amit ő, vagy új gondolatokat, érzéseket indít el bennünk.

Kerpel Péter 33 képből álló kiállítása november 12-ig tekinthető meg.

Babos Petra

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .