Újra pápai Kaszinó – ahogy kezdődött

Emlékeztető, beszámoló a Pápai Kaszinó előkészítő megbeszéléséről

Helyszín: Kékfestő Múzeum udvara

Időpont: 2016. augusztus 19.

Résztvevők:

 • Mátyus Aliz
 • Horváth Adrián
 • Péterváry-Szanyi Brigitta
 • Szabóné Juhász Klára
 • Orbán Zsuzsanna
 • Gruber Marianna
 • Karlovitz Kristóf és felesége
 • Birher Ágnes és férje
 • Molnár Lászlóné Zsuzsa
 • Baloghné Uracs Marianna

Összejövetelünk célja az volt, hogy az ősszel a Pápai Művelődéstörténeti Társaság által elindítani tervezett Pápai Kaszinót előkészítse. Ennek érdekében hívta a Társaság vezetősége közös gondolkodásra azokat, akik nyitottak és tettre készek egy ilyen kezdeményezés elindítására, és abban feladatokat is vállalnának. Fontos kérdések kerültek szóba a legmegfelelőbb helyszínről, a legkedvezőbb időpontról és gyakoriságról, valamint arról, pontosan milyen tartalommal és módszerekkel lehet aktivizálni az embereket.

A beszélgetés során elhangzott az a javaslat, hogy a Karkovitz-család sírhelyét javasolja a Társaság városi védelem alá helyezni, hiszen a város éppen most gyűjti össze ezeket, a család pedig nagyon örülne ennek. A sír a Kálvárián, a felső-városi temetőben van!

Nemcsics Antal – tagtársunk – felajánlotta, hogy eljön Pápára, csinál egy vezetést a kiállításán, a kastélyban, az érdeklődő tagoknak és diákoknak.

Az is elhangzott, hogy a Kaszinó esetében érdemes megfogalmazni, mitől több és más, mint egy egyesület, határozzunk meg célokat, hogy érzékelni lehessen, miként haladunk előre lépésről-lépésre.

A Kaszinó egy különleges légkört biztosító, szabad szellemű közösség, ahol mindenki minden alkalommal megszólal, mert ezért érkezett. Ha előadó van, akkor nem biztos, hogy ez működik, alapvetően tehát a beszélgetés (téma szerint vezetett beszélgetés) lehet a jó keret. Felmerült az is, hogy érdeklődés szerint kisebb csoportokba tömörülhetnek a Kaszinó tagjai/résztvevői/érdeklődői.

A beszélgetés témái közé a következő javaslatok hangzottak el: a város és a vidék együttműködése, a családi élet, gyerekek útra indítása.

Társaságunk elnöke, Horváth Adrián, aki egyébként Veszprémben él, rámutatott arra, milyen gazdag és értékes Pápa kulturális, közösségi élete, mennyire kiemelkedik a hasonló méretű települések közül. A helyiek érdeklődőbbek a kultúra iránt, szívesen vesznek részt közösségekben, kezdeményezésekben. Nekünk erre alapozva kellene célokat kitűzni, pozitív energiákat megmozgatni.

Fontos a honlap látogatottságának erősítése. Ennek érdekében kell, hogy mindig legyenek rajta aktuális hírek, események, érdekes, fontos írások.

Itt kellene – többek között – megjelennie egy olyan rövid írásnak is, amely a Kaszinóba hívogatja az érdeklődőket. Több szálon érdemes indítani a népszerűsítést: sajtótájékoztató, az Önkéntes Pont címlistája, de főként a személyes megszólítás lehet hatékony.

Arra kellene törekedni, hogy mindazokat, akik szívesen tennének a városért, a közösségért, és vannak erre eszközeik is, a Kaszinó keretin belül találják meg azt a közösséget, ahol szándékaikhoz társakra találhatnak, és a közös gondolkodás eredményre vezethet valamilyen kezdeményezésben.

Érdemes lenne mintaként tekinteni Mátyus Ferenc tevékenységére, aki kiválóan mozgatta, motiválta a várost, szervezte a kulturális életet, és emlékezetes eseményeket indított útjukra. Hagyatékának, munkásságának feldolgozása fontos lenne, de még várat magára.

Szerencsés lenne állandó időpontot találni a Kaszinónak (pl. szerda 16.30), és nem biztos, hogy elég havi 1 alkalom.

Jó volna elérni a nyugdíjas pedagógusokat, ha iskolánként 1-1 főt megtalálunk, ő a többieket meg tudná szólítani.

Ugyanakkor azzal is szembe kell nézni, hogy rengeteg rendezvény van, melyeket akár a város és intézményei, akár civil szervezetek szerveznek. Ezért is kevés a hajlandóság az együttműködésre. Mindenki a maga elképzeléseit akarja megvalósítani, még akkor is, ha egymást oltják ki a programok. A Kaszinó kísérletet tenne arra, hogy a város intézményei és szervezetei, valamint rendezvényei jobban kötődjenek egymáshoz, egymásra épüljenek, és hogy – a Kaszinó szellemének megfelelően – egy-egy rendezvény maga után vonzza az azzal tovább foglalkozó, azt tevékenységévé tevő emberek, csoportok, majd közösségek aktivizálódását. (Példa lehet erre egy a Mese napján megvalósult Jókai Kör rendezvény, a Fő téren, amelynek egyik eleme a Fő tér különböző pontjain elhelyezkedő mesélők, és a mese és szerzője szerint, valamint ugyanúgy a mesélő személyének köszönhetően kialakult hallgatóság – szülők, gyerekek, családok. Ezek a továbbiakban megtalálhatnák a helyüket, idejüket a városban és rendszeressé válva kialakulhatnának azok a mesélő körök, azonos mesélővel, szinte azonos hallgatósággal, amelyek egy idő múltán a szülők szabaddá válását (bevásárlási idő és lehetőség stb.) és gyerekeik ez alatti mesehallgatását is eredményezhetné. Jól működhetne mindez a diafilmek vetítésével egybekötve is!)

Felmerült a Kaszinó helyszínválasztása során a Somogyi Galéria (Galéria Bisztró I. emelete), az Immanuel Ház. Keressük a Kaszinó helyét.

A javasolt témák közé az alábbiak hangzottak el:

 • Pápa TV-vel készített kisfilm-sorozat Winkler Gáborral (kérdező: Schmidt Orsolya) a műemlékekről (15 film, 6-6 percesek)
 • pápai pincék
 • családfa – családi találkozó
 • színjátszás
 • Eszterházy-kastély
 • személyes emlékek Pápáról családi fotókon keresztül – ez egyfajta bemutatkozás eszköze is lehet első alkalmunkon: mindenki hozzon magával egy személyes fotót, amely a családját ábrázolja egy pápai épület, közterület mellett. Ez tűnt a legjobb javaslatnak, amely egyúttal aktivizálja is mindazokat, akik eljönnek.

(Az emlékeztetőt készítette: Baloghné Uracs Marianna és Mátyus Aliz)

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .