Prima-gála: négyen a legjobbak közül

 A Prima Primissima előszobájaként a tegnapi megyei Prima-gálán négy díjazott vehette át a díját.

Már jóval az esemény előtt sereglettek a kiöltözött vendégek a megyeházára, a Szent István teremben rendezett díjátadó gálára. A műsort izgatott beszélgetések előzték meg: kik lesznek a díjazottak, kinek hogy megy az üzlet, miképp birkózik meg a nehézségekkel, és végül, de nem utolsósorban, hogy van a család? A gálát aztán Oravecz Edit és Vándorfi László, a Pannon Várszínház színművésze és igazgató-rendezője üdvözlő szavai nyitották meg. Az esten megjelentek a vállalkozói szféra jeles emberei, bankvezetők és politikusok, vállalkozói szövetségek elnökei és alelnökei is.

A díjátadást Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke, valamint a szövetség Veszprém megyei szervezete elnökének köszöntője előzte meg.

– A díjazottakat jellemzi az alkotói életmód, kiemelkedő egyéni teljesítmény. Tehetségükkel és elszánt akaratukkal példát mutatnak – emelte ki.

– A díj nemcsak elismerés, de inspiráció is a többi vállalkozó számára.

A Megyei 2016-os Év Vállalkozója díjat Krizsán László, a KAVOSZ Zrt. (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös vállalkozása a Széchenyi Kártya Program koordinálására) vezérigazgatója és Gazsi Attila adta át. Az Év Vállalkozója címmel büszkélkedhet ifj. Figula Mihály, a Figula Pincészet vezetője, Molnár Szabolcs, a Lean Enterprise Institute Hungary Nonprofit Kft. alapító elnöke, valamint Pató Sándor, a Silverforg Informatikai Kft. ügyvezetője.

A Megyei Prima Díjat elsőként Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora vehette át magyar tudomány kategóriában. Jelenleg a Pannon Egyetem egyetemi tanára, az intézmény kinevezett rektora, az MTA-PE Levegőkémiai Kutatócsoport vezetője. Szakterülete a levegőkémia, ezen belül a légköri aeroszol részecskék kutatása. Nevéhez fűződik a légköri humuszképződés első kísérleti bizonyítása. Munkásságának kiemelkedő eredménye az a felismerés, hogy a beérkező napsugárzás elnyelésében a korom mellett a biomassza égetésből származó szerves részecskék is fontos szerepet játszanak. 2011-ben a Mindentudás Egyetemén tartott televíziós előadást az emberi tevékenység levegőkörnyezetre gyakorolt hatásairól. Tavaly jelent meg Füstbe ment bolygó című ismeretterjesztő könyve.

A magyar zeneművészet kategóriában a Recercare Régizene Műhely érdemelte ki a díjat. A zenekar egykor azzal a céllal jött létre, hogy a Veszprém vonzáskörzetében élő, vagy oda valamilyen szállal kötődő, régizenével foglalkozó muzsikusoknak lehetőséget biztosítson együttgondolkodásra, kísérletezésre és fellépésre. A Műhely profilja a középkori és reneszánsz egyházi és világi zene lett, illetve e két terület lehetséges összefonódási felületei. Az együttes tagjai: Király Nóra – ének, középkori hárfa; Suda Magdolna – ének; Kallai Nóra – viola da gamba; Nagy Csaba – lant; Reményi Árpád – lant; Sipos Csaba – ütők; Vikman Pál – ének, Kovács Előd – narráció. A díjat Nagy Csaba, a zenekar vezetője vette át, aki Suda Magdolnának ajánlotta a díjat. Ő sajnos nem vehetett részt a gálán, mert kórházba került.

Magyar színház- és filmművészet kategóriában Krámer György táncos, koreográfus kapta a Prima díjat. Koreográfusként számtalan musical, operett, opera táncait, prózai előadások mozgáskompozícióit készítette. Táncolt és tanított Izraelben és Görögországban. Rendezőként mesejátékokat, musicaleket, prózai előadásokat vitt színre. Két eredeti táncfilmet készített az MTV-ben. Több mint húsz önálló táncszínházi művet komponált. Veszprémbe 1992-ben szerződött, a Petőfi Színház társulatához. Azóta megszakítás nélkül jelen van a város színházi életében. Legfontosabb feladatának a táncszínházi műfaj megszerettetését tartja. Megalakulása óta a Pannon Várszínház tagja, a Tánc fesztiválja művészeti vezetője. Harangozó-díjas, A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje.

2018-11-18-prima_dijA közönségdíjat Horváth Adrián karnagy és zenetanár kapta, akinek életét a tanításon kívül három fontos dolog tölti ki. Első a fúvószene. 2008-tól karmestere Pápa Város Fúvószenekarának, akikkel számos sikerben részesülhetett. Másik fontos dolog az életében a hagyományaink felkutatása, megőrzése. Ez irányú tevékenységének gyümölcse Gáty Zoltánról szóló könyve, ami az egykori Pápai Kollégium tanárát mutatja be, és a Két évszázad fúvószenéje Pápán című könyv, ami Pápa gazdag fúvóskultúráját tárta fel. Harmadik kedvelt tevékenysége a zeneszerzés, hangszerelés. Utóbbiból tankönyvet is írt Fúvószenekari hangszerelés címmel.

Piltman-Horváth Barbara

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .