Létünk kérdései képekben – Kerpel Péter kiállítása a JMSZK-ban

Pápa – Finomra csiszolt akvarellek, misztikus olajfestmények, művészi értékű fotók és precíz, gondosan kimunkált grafikák láthatóak Kerpel Péter művész-tanár legújabb kiállításán, amely decemberben nyílt meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében, és január 13-áig tekinthető meg.

A gazdag tárlatot Nikolausz Krisztián grafikusművész-tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki egyúttal azt is elmondta: ő beszélte rá Kerpel Pétert, hogy közel két évtizeddel ezelőtt készült tusrajzait és grafikáit is kiállítsa.

– Meghökkentő, borzongató, apokaliptikus témák láthatóak a kompozíciókon, ami valójában az elmúlással való romantikus kacérkodás és a lét alapvető kérdéseinek a megfogalmazását jelenti. Kerpel Péter tárlata az életmű minden területéről felvonultat alkotásokat, amolyan összegző kiállításnak is felfogható. Képzeletet beindító felhők, sárkánnyá változó ezeréves fák és gyökerek, mementóvá dermedt madárcsontvázak képviselik a paravánokon látható képi világot – fogalmazott Nikolausz Krisztián, aki emellett szólt még Kerpel Péter életútjáról is nyitóbeszédében.

Ebbe a most látható alkotásokon túl beletartozik a logó- és pecséttervezés, az iparművészeti alkotómunka vagy a tűzzománctechnika alkalmazása is.

– Sokat segített nekem Nikolausz Krisztián a bemutatandó képek kiválasztásában – nyilatkozta a Naplónak új kiállításáról Kerpel Péter. – Talán ezek a régi grafikák, tusrajzok és rézkarcok a tanítványaink számára is inspirálóak lesznek. Itt nyomon követhető, hogy egy alkotási folyamatban milyen építkezés zajlik, miként csúcsosodik ki egy komolyabb kompozíció.

Ezek adják a tárlat egyik fő vonulatát, emellett szerettem volna megmutatni az utóbbi évek akvarelljeit is. A falakon láthatóak továbbá régebben készített olajképeim is, és több fotót is elhoztam a színházba. Ezek közül a lemenő napba olvadó Nagytemplom-torony a kedvencem – felelte lapunknak mosolyogva a művész-tanár.

Kérdésünkre, lesznek-e új Kerpel Péter-grafikák, így felelt: – Nekem szükségem volt az olaj- és akvarellfestésben tett műfaji kalandozásokra. Ebből erőt merítettem, és így újabb lendülettel állhatok majd neki a grafikáknak, amelyeket esetleg számítógépes technikával szeretnék továbbfejleszteni – nyújtott betekintést további terveibe az alkotó.

Polgár Szilárd

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .