Somfai Balázs: Vathy Zsuzsa halálhírére

Megrendülve és szomorúan vettem a hírt  Vathy Zsuzsa elmeneteléről. Nem hallgatom el: könnyet ejtettem érte. Értelmet nyer hát Vergilius mondása: Sic itur ad astra. Átment tehát Ő is a csillagok közé… Körülményes dolog, nehéz szavakat találni, főleg a megnyilatkozáshoz kevésbé szokottnak, hogy ne tűnjön hiteltelenül kenetteljesnek. Magam, aki már öt éve egyedül maradtam, naponta együtt vagyok lelkiekben az égi párommal. Azt gondolom, sőt, hiszem, hogy valahogyan így kell a történteket elfogadnunk minden hasonló esetben. Hogy az Ő nevében is folytathassuk küldetésünket, munkánkat.

        Az élet néha különös dolgokat produkál. Értesítésed napjának reggelén vettem kézhez a megyei napilapot, amelyről ezúttal nem mondhatok rosszat. A lap “Vendégsarok” című rovatában ez alkalommal a Veszprémi Egyetem professor emeritusának, korábban rektorhelyettesének, Papp Sándornak az írását olvashatjuk az olvasás idejéről. A környezeti kémia szakértője, amúgy is nagytudású humanista a könyv által kínált szépségek élvezetébe való belemerülésről elmélkedik — hivatkozva Dantéra, Romano Guardinira …és Vathy Zsuzsára. Így fogalmaz:

        Az ajándék könyvek közül egyet választanék ki. A Veszprémi Vegyipari Egyetemen a múlt század hatvanas éveinek első felében vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd néhány év gyakorlat után pályát módosító, ma József Attila-, Márai- és Príma-díjas szerző “Ki nevet a végén?” című kötetét (válogatott novellák és kisregények). Azok a korábbi művek kerültek a kötetbe, amelyek — a szerző szerint — megértetik velünk, vagy segítenek újra átélni a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas éveket. […] Az írásokból gyakran választ kaphatunk akár a legszemélyesebb problémáinkra is, és kialakulhat bennünk az a kritikai szemléletmód, amelynek révén élethelyzeteink csapdáit jó eséllyel elkerülhetjük.

        Papp Sándor, akiben tiszteletre méltó korábbi dalostársamat is köszönthetem, mintha emlékbeszédet írt volna Vathy Zsuzsáról. Néha egészen rejtelmes dolgokat hoz az élet.

        Őrizzük meg Vathy Zsuzsa emlékét, merítsünk erőt írásaiból, olvasgassuk műveit!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .