Laskovics Márió: Kaszinó az 1956-os forradalom jegyében

A reformkorból ismert kaszinó mai, társadalmilag megfelelő változatát próbálja 2016-ban újjáéleszteni a Pápai Művelődéstörténeti Társaság. Legutóbbi összejövetelükön egy írásos anyag létrejötte céljából rögzítették a tagok ’56-os visszaemlékezéseit.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMTT) ’56-os kaszinót szervezett november 3-án, csütörtök este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban (JMSZK). Az összejövetelen Kocsis Gyula, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett kiállítás rendezője, a JMSZK munkatársa exkluzív tárlatvezetés keretében mutatta be a kiállítást a PMTT megjelent tagjainak, majd Somfai Balázs vezetésével ki-ki elmesélhette 1956-os emlékeit.

A kiállítás belakja a színházépület közösségi tereit, nagyméretű drapériákat helyeztek ki, amelyeken a forradalom vörös, valamint a gyász és a méltóság fekete színei dominálnak, ezen kívül a nemzeti színek, a lyukas nemzeti lobogó, illetve Pápa város színei is megjelennek. A földszinti előtérben főként az ’56-os pesti események kaptak helyet, például egy hirdetőoszlop, amin ’56-os plakátok láthatóak. A lépcsőfordulóban a vidéki nagyvárosokban történteket, az emeleti előtérben pedig a pápai eseményeket mutatják be Mészáros Gyula Az 1956-os forradalom eseményei Pápán és környékén című könyve alapján. Az összművészeti kiállításon a hagyományos fotók, dokumentációk mellett megjelennek multimédiás eszközök is, s nagy hangsúlyt kap az irodalom. A kiállítás 56 napon keresztül, december 1-ig látogatható – tudtuk meg Kocsis Gyula kulturális menedzsertől, aki a hátralévő időszakban jelentősebb látogatottságra számítana a diákság köréből.

A PMTT Pápa tudományos és kulturális rangjának emelésére, a városi polgári szellem újjáélesztésére, a városnak a magyar szellemi életben őt megillető helyre való visszahelyezése érdekében alakult meg. Jelenlegi elnöke Horváth Adrián karnagy, énektanár, alelnöke Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei Irodájának vezetője, a JMSZK korábbi igazgatója. – 1988-ban alakult meg a Pápai Művelődéstörténeti Társaság hetven alapító taggal Budapesten, az V. kerületi Eötvös Klubban. Ez azt mutatja, hogy a Budapestre származott pápai diákok és a Pápán élő, tagnak hajlamos emberek közössége, így alakult ki azzal a céllal, hogy a város művelődéstörténetével foglalkozzunk, és lehetőleg tovább éltessük és -adjuk – nyilatkozta a Naplónak Somfai Balázs, a társaságot korábban elnökként öt évig vezető alapító tag. – Az elnöki tisztséget három évre vállaltam, öt lett belőle. Átéltem azt a szomorú helyzetet, hogy a tagság öregedése, meg a fiatalok más irányba való érdeklődése miatt, akárcsak a többi, hasonló töltetű szervezetnek, megnehezedett a PMTT élete. Szerencsére azért mégiscsak főnix madár módjára meg tudott újulni, és jó, erre alkalmas emberek vezetik most az egyesületet – mondta el az elmúlt évekre visszatekintve a nyugalmazott levéltáros.

– Mindig is harminc-negyven tagunk volt aktív, és ez a kaszinó egy új formáció, ami a régi és az új vezetés együttes érdeme. Elsősorban Mátyus Aliz írónőt, és Baloghné Uracs Mariannát emelném ki. Első alkalmunkon az volt a téma, hogy mindenki hozzon egy-két családi fotót, és beszéljen saját magáról, a családjáról, a közvetlen életkörülményeiről, a gyerekkoráról, az nagyon jól sikerült. Tekintve, hogy ez még csak a második, merészség lenne bármit is mondani. Nem vagyunk annyian, mint előző alkalommal, de ez önmagában még nem jelent semmit. – fogalmazott a pápai kaszinó kapcsán Somfai Balázs.

A Pápai Kaszinó 1834. január 6-án alakult meg mintegy száz taggal a vármegyei és helyi elitből, s a Fő tér sarkán álló Griff Fogadó emeleti nagytermében működött kisebb megszakításokkal 1944-ig. A reformkori kaszinó 2016-os újjáélesztéséről Mátyus Aliz írónőt, a PMTT alapító tagját kérdeztük.

– A mostani kaszinónk megvalósítását az ösztönözte, hogy a hajdani kaszinó annak idején nagyon fontos lehetett a városban. Az először egy kaszinó volt, aztán kettévált, úri és polgári kaszinó külön működött. A város értelmiségi és kereskedő, tehát gondolkodó részének összejöveteli helye volt, ahol mindazon dolgokról szó esett, ami a város szempontjából fontos volt. Azok, akik oda jártak, a külföldi és magyar vendégeiket is elvitték, tehát ezek a kapcsolatok bejöttek a kaszinóba, európai informáltságú beszélgetések folytak. Könyvtáruk, programjaik voltak, társasági dolgokat – mint például sakk, olvasókör – folytattak együtt – számolt be a reformkori egyesületről Mátyus Aliz.

– A mostani kaszinónk természetesen ebben a megváltozott társadalmi környezetben nem lehet az a kaszinó, mert mindazzal a sokféleséggel és hozzáértéssel, amivel az akkori emberek éltek, ma nem rendelkezünk. Mi azt próbáljuk meg ebben a kaszinóban, hogy minden ember, aki úgy érzi, hogy benne még valamilyen képesség van, és valamilyen tevékenységre szívesen vállalkozna a városért, a város körüli falvakért, vagy a kettő kapcsolatáért, akkor ebben az esetben segítünk, hogy kialakuljon ez a tevékenység, az a kör, akikkel ő foglalkozni fog. Tehát lesz egy mag, amelyikből kiágazások lesznek. És minél több kiágazás lesz, annál inkább lehet majd ezen a városon újra azt a hatást érezni, amit annak idején az a kaszinó képes volt kifejteni – árulta el nekünk a jelenlegi célkitűzésekről a Szélesvíz, Pápa város folyóiratának főszerkesztője.

A PMTT 2016-ban már kétszer ült össze a kaszinó újjáélesztési terve mentén, augusztus 19-én a Kékfestő Múzeumban, illetve szeptember 29-én a Zichy-házban. – A Kékfestőben egy előkészítőt, majd a Zichy-házban, tehát a volt Somogyi-galériában már egy kaszinót tartottunk. Utóbbin sajnos csak az elképzelt program felét, a bevezető részt tudtuk megvalósítani, tehát hogy mindenki mesélt magáról, a családjáról. Valószínű, hogy ez a kaszinóforma, hogy körbemegyünk és mindenki beszél, ma már annyira nem létezik. Sok idő elment azzal, hogy egy ember beszélt, s a többiek hallgatták. Sokan jöttek el, húsz és harminc között voltunk, és mindenki hozott fotót is. Havonta tervezzük a nyitott alkalmakat, a mai összejövetelen is mindenki mondja a saját történetét, tehát nem egy ember fog előadni, ez a kaszinó jelleg. A PMTT régebben zárt körű, művészek és tudósok társasága volt, de ma már bárki beléphet. Ma a tudomány sem, és a művészetek sem töltik be egykori társadalmi hivatásukat, tehát nincs egy olyan mozgástér, amiben érdekessé tudnának válni. Ennek megfelelően mi most a különböző tevékenységekre vállalkozó embereket tömörítenénk a kaszinónkban, mindenki érezze jól magát abban, hogy beleteszi azt, amit tud. A kaszinók apropója véletlenszerű. Ez az ’56-os téma adódott, merthogy nincs a városnak egy egységes írásos emlékezete, és jó lenne összehozni – mondta el az összejövetelek szervezője, Mátyus Aliz, aki megjegyezte még, hogy jó lenne, ha állandó helyen, kéthetente működhetne a pápai kaszinó.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .