A helyi hősökért

 Noszlop – A faluházban összesereglett ünneplők közül sokan kimeneteltek a temetőbe is a háborús hősök emlékművének megkoszorúzására – tájékoztatta lapunkat Magyar Istvánné könyvtáros.

Hosszú évek óta megemlékeznek a helyi háborús hősökről, az idei rendezvény Czepek Bélánénak és szervezőtársainak köszönhető.

– Falunk három felekezete képviseletében ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a megemlékezés. Vallási elöljáróink bibliai példázatokon keresztül beszéltek a béke fontosságáról, az összefogás erejéről és a magyarok több évszázadon át bizonyított hősi helytállásáról – ismertette Magyar Istvánné.

Trombitás Veronika személyes visszaemlékezése középpontjában azt a családi történetet idézte, mely nagybátyjáról, Trombitás Frigyesről a doni katasztrófa során Uriv környékén eltűnt katonáról máig megőrződött. Kisfilmen mutatták be, hogyan rótták le kegyeletüket a hozzátartozók és szórtak itthoni földet szeretteik oroszországi nyughelyére a kinti, végeláthatatlan katonasírok egyikére.

A Nemzedékek Hagyományőrző Csoport verses-énekes-zenés összeállítást mutatott be a katonaélet árnyas és napos oldaláról a török időktől kezdve, Turi Györgyné verssel tette még ünnepélyesebbé a háborús hősök emlékművének megkoszorúzását.

Penk Tímea

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .