Ez igazi örömzene volt

Pápa – Kétévente rendezik meg a Bartók Béla Zeneiskolában a megyei csellótalálkozót, aminek idén már hatodik alkalommal volt házigazdája a pápai zeneoktatási intézmény. Ezúttal Veszprémből, Tapolcáról, Balatonfüredről, Balatoncsicsóról és Pápáról érkeztek tehetséges diákok, hogy bemutassák tudásukat hangszerükön.

– A megyei csellótalálkozó az első néhány évben még verseny volt. Két évvel ezelőtt azonban versenyről csellótalálkozóvá változtattuk a jellegét. 2015-ben annyira pozitív tapasztalataink voltak a találkozóval kapcsolatban, hogy maradtunk ennél a formátumnál. Ez nagyon színes, élvezetes programot jelent, ahol a versenydrukk nem köti meg a diákok hangszerjátékát, hanem igazi örömmuzsikát hallhatunk – nyilatkozta a Naplónak Némethné Farkas Nóra, a megyei csellótalálkozó főszervezője, a pápai Bartók Béla Zeneiskola zenepedagógusa.

A 2017-es csellótalálkozót a Bartók Béla Zeneiskoláért Alapítvány szervezte, az ünnepélyes megnyitón a megjelenteket Hetyei József iskolaigazgató és Némethné Farkas Nóra, az alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte. Öt településről 33 csellistát és 17 tanárt láttak vendégül Pápán. Minden zeneiskola közel félórás produkciót állított össze, amelyben kamara-, szóló és vegyes előadásokat hallhatott a közönség. Először az adott iskola zenetanára bemutatta a tanszakát, majd a diákok muzsikáltak, aztán egy másik intézmény pedagógusa pozitív, előremutató gondolatokat fogalmazott meg a hallottakról. A találkozó végén az összes diák emléklapot kapott.

A megyei csellótalálkozón a házigazda pápaiak indultak a legnagyobb létszámban, így Reményi Réka, Steiner Balázs, Székely Márta, Németh Léna, Udvardy Kata Borbála, Polyák Zsófia, Endrész Balázs, Présing Balázs, Fekete Kristóf, Schandl Levente, Gulyás Gerda, Holb Etele, Tímár Emília, valamint László Bianka képviselte a Bartókot. Felkészítő tanáraik Mészáros Sándorné és Némethné Farkas Nóra voltak, zongorán Falakiné Piltman Erika kísért.

Az idei év újdonsága volt, hogy néhány növendék saját szerzeményét játszotta el a csellóján, továbbá számítógépes kottaíróprogrammal is megismerkedhettek a diákok, de volt véleményfal és diákszavazólap is. A találkozó végén minden résztvevő egy összevont nagyzenekarban három rövid művet játszott el, így zárva a megyei rendezvényt, amelynek két év múlva ismét Pápa lesz majd a házigazdája.

Polgár Szilárd

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .