Kiszebábot égettek, rigmusokat kiabáltak Lókúton

A tavasz eljöveteléhez kapcsolódó népszokást elevenítettek fel a kis bakonyi falu óvodájában, télűző kiszebábot égettek.

Szí-Keserű Zsuzsanna és Petrovics Anett óvónők irányításával az apróságok beszélgettek arról, hogy e régi hagyomány szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól és jelképesen ezzel közelítjük a tavasz eljövetelét. Szöllőskei Hanga már a szüleitől előzőleg hallott a jeles eseményről, ezt el is mesélte kis társainak. Többen tudták, hogy a kiszebáb elégetésével elűzik az emberek a telet és elmondták, hangoskodni kell közben, hogy a tél megijedjen.

Az óvónők és Bachstetter Mihályné dadus papírból kis szellemfigurákat készítettek, kérték a kicsiket, mindenki mondja el, mi az, amitől szeretne megszabadulni. Sorolták, ki a rossz álomtól, ki a szellemektől a kígyóktól, az oroszlánoktól, a farkasemberektől, a dinóktól, a zombiktól, ki a köhögéstől szabadulna. Ezeket ráírták a „szellempapírra”, majd rátűzték az óvoda udvarán felállított kiszebábra. Miután a ragyogó napsütéses időben az lángra lobbant, rigmusokat kiabáltak: jöjjön a tavasz, vesszen a tél, menjen a betegség, jöjjön az egészség.

Müller Anikó Hanga

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .