Gulyás Anna beszámolója a PMtT – budapesti tagozat találkozójáról

2016 végén ismét találkoztak a Pápai Művelődéstörténeti Társaság budapesti tagozatának tagjai. Meghallgatták Mátyus Aliz főszerkesztő beszámolóját a Társaság pápai összejöveteléről, a Szélesvíz következő számának tervezetéről és arról az elképzelésről, hogy legyen Pápán (is) népfőiskola. Többen megjegyezték, hogy a konkrét programok ismeretében szívesen hozzájárulnak a saját tudásukkal, tapasztalatukkal a majdan megvalósuló tervekhez.

Az ezt követő beszélgetés hangzavarnak tűnhetett egy külső szemlélő számára, pedig nem volt az. Nálunk természetes, hogy mindenki mindenkivel, az egymás mellett ülők maguk között, az egymással szemben ülők átszólva, kissé emelt hangon társalognak, de olykor-olykor néhány percig egyvalaki beszélt, s mindenki őrá figyelt. Ez nem fegyelmezetlenség vagy udvariatlanság. Mindannyiunk esetében a gyerekkor és a gimnáziumi évek kötődnek Pápához, ezért ilyenkor akaratlanul is visszaképzeljük magunkat az akkori időkre, s szinte diákként viselkedünk. Legutóbbi találkozónkon beszámoltunk az elmúlt időszak történéseiről, de előkerültek régebbi emlékek, érdekességek is.

A Szélesvíz olvasói már találkozhattak Nyikolaj Karamzin (1766–1826) nevével: az orosz írót, költőt, nyelvújítót tartják az orosz irodalomban a szentimentalizmus elindítójának, Puskin „előfutárának”. Fő műve az orosz állam történetéről írott 12 kötetes munkája. Karamzin 1789–1790-ben nagy utazást tett Európában. Ezután keletkezett az „Egy orosz utazó levelei” című műve, ezt fordította magyarra tagtársunk, dr. Horváth Iván, s ebből jelent meg korábban egy részlet a pápai periodikában. Ezúttal Iván elmesélte, hogy decemberben az a megtiszteltetés érte, hogy meghívták egy nemzetközi konferenciára Uljanovszkba; 2016-ot ugyanis személyesen Putyin orosz elnök nyilvánította Karamzin-évnek, s a rengeteg országos programnak volt a záróeseménye a konferencia. A résztvevők nagy tisztelettel kérdezgették a „levelek” fordításáról, és a kapott tiszteletpéldányt a házigazdák „áhitatosan” elhelyezték a múzeum és könyvtár Karamzin-kincsei közé. Érdekes lehetett az a kiállítás, amelyet egy orosz irodalmár és egy fotóművész szerkesztett össze: az útinaplóban szereplő helyszínek mai fotója mellé odatették Karamzin beszámolóját ugyanarról a helyről.  Iván megosztotta velünk azt is, hogy a maga 73 évével ő volt a tanácskozás doyenje, s először még számára is szokatlan volt a helyzet, de a közös programok során hamar eltűnt a kezdeti távolságtartás, s kedélyes kollegiális, szinte baráti hangulat alakult ki. (Ismerve tagtársunk humorát, szellemes öniróniáját, ez teljesen érthető.)

Ürmös Péter grafikusművész tanár számára ugyancsak jelentős volt 2016: tavaly töltötte be a 60-at, s nemcsak családi körben ünnepelte a nevezetes születésnapot. A Kisgrafika Barátok Köre, amelynek ő az elnöke, külön kiadványban jelentette meg a vele készült életmű interjút, és eddigi alkotásainak jegyzékét számos illusztrációval, kronológiai sorrendben, műfajok szerinti csoportosításban. Az év egy franciaországi levéllel indult, amelyben az Association Jean Chieze életrajzot kért Pétertől, mivel ő nyerte az egyesület előző évi fametszet-pályázatának különdíját, s a szervezendő kiállításon a műve mellé szeretnének egy rövid ismertetőt tenni. Ürmös Péter grafikái több kiállításon szerepeltek – „Keresztutak”, 56-os emlékkiállítás (Kisgrafika Barátok Köre), ex-librisével megismerkedhettek egy kiállításon a lengyel érdeklődők is. Az Art 16 művészcsoport Téli tárlatán is ott volt a neve a résztvevők listáján.  Habár az érettségi után elkerült Pápáról, a szülőváros visszatérő helyszín Ürmös Péter művészetében: a Metszetek és nyomatok c. kiállításon főleg a nyomtatásban megjelent illusztrációi voltak láthatók tőle. A Művészetbarátok Egyesületének alelnökeként nyitotta meg az immár éves, hagyományos képzőművészeti tárlatukat, amelynek megnyitóján elhangzottak szerint az egyesület az 1973-as megalakulásuk óta a magyar művelődéstörténet fontos szereplője, példaértékű tevékenységével irányt mutat minden hasonló kulturális egyesületnek. Az ő alkotásai is ott voltak a kiállításon. A felsorolás itt véget ér, pedig még nem esett szó sem a színdinamikai konferenciáról, vagy a novemberben Szegeden, a Kisgrafika Barátok Körének elnökeként tartott emléktábla avatásról. Tényleg szép évvel ünnepelte Ürmös Péter a saját hatvanadik születésnapját.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .