Baloghné Uracs Marianna: Pápai kaszinó

Indulás – az ötlet:

A Pápai Kaszinó annak az elképzelésnek adott formát, amely már régóta érlelődött bennünk: ebben a gazdag hagyományú, kultúrájú városban és térségében olyan emberek aktív közösségét megteremteni, akik valamely területen jól működnek, tele vannak tettvággyal, elképzelésekkel. Szerettünk volna minél több ilyen embert és munkáját, gondolatait megismerni, velük közösen műhelyeket, kisebb közösségeket formálni, amelyekbe további lelkes embereket, és minél több fiatalt lehet bevonni. Abban bíztunk, ezáltal valódi, alkotó közösségek jöhetnek létre, elindulhatnak értékfeltáró, közösségfejlesztő folyamatok, megteremtődhet a város és a vidék valódi kapcsolata, értelmes, alkotó munkában vehetnek részt azok, akik ezt szívesen teszik, és végső soron ezáltal élhetőbb, gazdagabb lesz városunk és térsége. Ennek felépítéséhez adhat keretet a Pápai Kaszinó, melynek módszere az aktivizáló beszélgetés lehet.

Úgy gondoljuk, ez a munka hiánypótló, noha több civil szervezet is jól működik a városban, nincs olyan, amely ilyen típusú tevékenységgel foglalkozni tud/akar. A feladatot több okból is a Társaságnak kell felvállalnia. Egyrészt a mi tagságunkban, a hozzánk egyre szélesebb körben kötődőek körében van meg ehhez a kellő tudás, képesség, szándék, sokszínűség. Másrészt ez a munka egy már elindult kezdeményezés kiteljesedése is. Mátyus Aliz, a Társaság korábbi alelnöke 2014 óta szerkeszti a Szélesvíz folyóiratot Pápán, amely kezdettől több volt, mint folyóirat. Valódi alkotóműhelyt, közösséget formált Aliz a kezdeményezésből, rangot jelent megjelenni a lapban, eseményszámba megy a lapbemutató, és nagy büszkeséggel mutatjuk, ajándékozzuk a városunkba érkezőknek a megjelent számokat. Mátyus Aliz szigorú szűrője, biztos ízlése, mindenre kiterjedő figyelme, hatalmas kapcsolati hálója a garanciája a lap minőségének, és egyúttal ez a bázisa a Pápai Kaszinó megvalósításának.  Aliz ennek szellemi motorja, az eddigi eredmények nagyrészt neki köszönhetőek.

A megvalósult alkalmak:

  • Előkaszinó – aug. 19., helyszín: Kékfestő Múzeum udvara, résztvevők száma: 12 fő. Sok-sok ötlet, javaslat merült fel arról, szükséges egy olyan közeg/közösség, ahol a résztvevők szabadon megnyilvánulhatnak, tudásuk, aktivitásaik segíthetik egy közös cél megvalósulását.
  • Pápai Kaszinó 1. – szeptember 29., helyszín: Galéria Bisztró, résztvevők: 19 fő. Téma: családi fotó Pápán. A meghívóban mindenkitől azt kértük, hozzon egy fotót, melyen a város valamely pontján maga vagy családja látható, és meséljen is róla. Várakozáson felüli résztvevőszám, sok új arc, rengeteg ötlet.
  • Pápai Kaszinó 2. – november 3. JMSZK, résztvevők: 21 fő, téma: ’56-os események, emlékek Pápán, a jelenlévők ezzel kapcsolatos emlékei, a témában megrendezett kiállítás megtekintése vezetéssel.
  • Pápai Kaszinó 3. – december 6., Kékfestő Múzeum, résztvevők: 15 fő. Téma: élmény, amire a legbüszkébb vagyok, esemény a lakóhelyemen, melyre szívesen elvittem volna külföldi barátomat. Sok-sok a pápai járás falvaiból érkezett résztvevő, polgármesterek, értéktár építők, kézműves, malomkutató, témafelvetések sora, számos jó gyakorlat, mely megosztható másokkal.
  • Pápai Kaszinó 4. – január 26. , JMSZK, résztvevők: 17 fő. Téma: utazás, melyen polgármester úr felolvasta írását, többen meséltek, többen írásukat elküldték, melyek a Szélesvíz tavaszi számában az utazás rovatban jelennek meg – és a sok résztvevő és mondanivaló miatt többen csak utaltak arra, miről beszéltek volna.
  • Az utazás téma folytatása még egy alkalommal 2 embert vonzott Pápán, Budapesten, a december 19-i Szabó Ervin Könyvtár kávézójában összejött társaságban volt téma: 8 fő
  • (A pesti tagozat ezen kívül két alkalommal tartott összejövetelt, január 23-án, a Szervita téri templomban Vathy Zsuzsa gyászmiséjén, és február 15-én az Eötvös Collegiumban, ahol az intézmény igazgatója fogadott bennünket és a Collegium által kiadott könyveket (15-20 könyv) ajánlotta fel a pápai tervezett népfőiskola kézikönyvtárába. Az utazás téma ekkor már nem került szóba, a tagozat működésének alapját képező – egymás szerepléseinek látogatása – szokás került megerősítésre. Létszám: 3 fő)
  • Összegzés:

A Pápai Kaszinó megvalósult 7 alkalmán összesen közel 100 fő vett részt. Törekvéseink, melyek arra irányultak, hogy megszólítsunk a térségben olyan embereket, akik bizonyos témákkal foglalkoznak, őket aktivizáljuk, és tudásukat a közösség hasznára fordítsuk, sikeresnek bizonyultak, sokakat megismertünk, munkájukba belepillanthattunk. Számos ötlet merült fel az alkalmak során, melyeket szeretnénk kibontani, és még sok ötletre számítunk a későbbiekben is, melyekből műhelyek formálódhatnak. Ilyen például az értékfeltáró műhely, a város különböző városrészeinek közösségeit építő, hagyományait feltáró kezdeményezés, a pápai és környékbeli malmok témaköre, egy régészeti műhely, a fiatalok művészettel foglalkozásának hagyományos és új formái stb. Formálódik közösségünk, azoknak a köre, akik szívesen vesznek részt a munkában, akár a műhelyek vezetői lehetnek.

A Kaszinók résztvevői, az által, hogy bizonyos témák írásokat inspiráltak, a Szélesvíz folyóirat szerzői lettek, lesznek. Így az Utazás Kaszinó, reményeink szerint az ’56-os Kaszinó anyaga és kiemelten egy-egy speciális téma a folyóiratban vagy a társaság honlapján megjelenik.

Természetesen a Kaszinó-alkalmak sok tapasztalatot hoztak, a közösségi beszélgetés nem könnyű műfaj, hiszen örülünk minden résztvevőnek, de ha túl sokan vagyunk, nem tud mindenki szóhoz jutni. A folytatásban ezeket a helyzeteket kezelnünk kell, így a további Kaszinó-alkalmakat már új metodikával szervezzük: külső-belső körök szerint, aki megszólalni kíván – aki hallgatóságként érkezik. A folytatás pedig nem is kérdés, sőt, az alkalmak sűrítésére is volna igény. Örömmel veszünk ezzel kapcsolatban minden jó ötletet, akár témát javasolna valaki, akár a lebonyolításhoz van ötlete. Azt kérjük, olyan ötleteket vessenek fel, amik megvalósításában az illető részt is vállal. Továbbra is kérdés a helyszín, hiszen nincs állandó helyünk, örömmel vennénk ehhez is javaslatokat.

Végül néhány szó arról, hosszú távon mi nőhet ki a kezdeményezésből. Bizonyára Önök is hallottak arról, hogy Lezsák Sándor kezdeményezésére és a Lakitelek Népfőiskolai Alapítvány valamint a Művelődési Intézet bábáskodása mellett egy Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat épül, melynek gerincét a járási népfőiskolák képezik majd. Ezek a szervezetek a helyi közösségek megerősítését, az élethosszig tartó tanulás jegyében történő felnőttképzést, értékalapú kulturális tevékenységet állítják a középpontba. Ebbe a hálózatba a nálunk formálódó közösségi kezdeményezés kapcsán mi is be tudnánk kapcsolódni. Pápa és térsége értékei, erős közösségei, hagyományai alapján ott a helyünk ebben a hálózatban, melynek létrehozására a város vezetése is nyitott.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .