Tele tervekkel – A pápai járás falvairól kaszinóztak

Pápa – Rengeteg ötlet halmozódik fel a tavaly életre hívott civil kaszinók összejövetelein, melyekre az állandó, illetve leendő tagok különböző szakterületekről és élettapasztalatokkal érkeznek.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) ismét civil kaszinót tartott, ezúttal csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermébe várták állandó és leendő tagjaikat. Az összejövetelen mindenki elmondhatta, melyik és a kedvenc faluja a pápai járásban, és miért.

A kaszinó ettől az alkalomtól kezdve kétkörös elhelyezkedéssel szerveződik, a belső kört az aktív résztvevők, felszólalók, a külsőt a hallgatóság alkotja.

– Sokunknak vannak élményeink, tudásunk a környező településekről, és jó volna, ha ezek felszínre kerülnének, foglalkozhatnánk velük. Hiszen a pápai járás 48 helysége rengeteg értéket rejt, mi mégis kevéssé ismerjük ezeket a falvakat. Szeretnénk, ha ez egy kicsit változhatna a társaság hozzájárulásával – közölte a legutóbbi kaszinó témájáról Baloghné Uracs Marianna.

A társaság újonnan megválasztott elnöke elmondta, másfél éve a PMtT vezetősége azt vállalta, hogy megújítja és friss erőkkel tölti meg a nagy múltú egyesületet, értékeit és hagyományait megőrizve.

– Úgy gondolom, ezt sikerült megtennünk. Sajnáltuk, hogy Horváth Adrián lemondott, viszont az elindult folyamatot folytatni szeretnénk. Merthogy sok olyan embert aktivizáltunk a térségben, akik eddig talán kevesebb szerepet vállaltak, viszont most sok energiát, tudást hoznak a közösségbe – fűzte hozzá.

A pápai kaszinó alkalmairól megjegyezte, a PMtT nem előadásokat szervez, hanem embereket megérintő beszélgetéseket, minél több témában.

A résztvevők a maguk tudásával, saját személyiségükkel, látásmódjukkal érkeznek az eleinte havonta, de terveik szerint ezentúl kéthetente megvalósuló alkalmakra. A jövőbeli tervek kapcsán megosztotta, az év hátralévő részében újabb és újabb kezdeményezéseket indítanának, teret adva a felmerülő ötleteknek, fejlesztési folyamatoknak.

– Egy olyan műhelysorozatot hívnánk életre, amely Pápa és térsége helyi értékeit tárja és dolgozza fel, nem utolsósorban a hungarikum törvénynek megfelelően a helyi értéktár-bizottságok számára ajánlásokat készít.

Táncházak szervezésében is szeretnénk lépni, illetve más műhelymunkákat is elkezdenénk, például a régészetről vagy a környékbeli malmokról. Mindezek a leendő pápai népfőiskola szellemi építkezéséhez járulnak hozzá – említett konkrétumokat.

Laskovics Márió

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .