Irodalmi séta Jókai Mór nyomában

Pápa – Az írófejedelem Pápán tette le az érettségit, de a városból elkerülve is látogatta az itt élt rokonokat. 1904. május 5-én hunyt el, nagyságát és emlékét többek között a város egyik utcája, valamint több intézmény és szobor is hirdeti.

Rendhagyó irodalmi sétára invitálta tagjait és az érdeklődőket a Pápai Jókai Kör május 5-én, pénteken, Jókai Mór halálának 113. évfordulóján. Az egykori lakóháztól indulva végigjárták azokat a helyeket, melyek az írófejedelem életének Pápán töltött tanulmányi időszakához, illetve későbbi családi látogatásaihoz kötődnek.

A helyszíneken a kör négy tagja – Szabóné Lovász Gyöngyi, Bakody Lászlóné, Török Judit és Szabóné Juhász Klára – lebbentette fel a fátylat a kapcsolódó érdekességekről. A „nagy magyar mesemondó” 1842-ben a pápai református iskolában érettségizett, amire méltán büszke a város: utcát, intézményeket neveztek el róla, és több szobor is hirdeti emlékét. A civil egyesület 1893. május 28. óta viseli nevét – tudtuk meg Török Judit elnöktől.

A Klára-háznál népes csoport gyűlt össze, Jókai itt lakott diákként 1841-42-ben. E házra még az író életében felkerült a Fellner Jakab által készített emléktábla. Innen a Vály-házhoz mentek, ahol anno Vály Ferenc és felesége, Jókai Eszter, az író nővére, majd Vály Mari, Jókai unokahúga és életrajz írója élt.

A harmadik állomás a Március 15. tér volt, ahol szó esett a református kollégiumról (,mely épületének homlokzatára Jókai javaslatára került fel az Istennek, hazának, tudománynak felirat), a régi kőszínházról, és a hajdan a Nátus-épületnél ponyvás sátrával posztoló legendás kereskedő asszonyról, Lidi néniről. Valamint a szervezők kérésének – miszerint Jókai kedvenc virágjából hozzanak egy szálat – eleget tevők elhelyezték az emlékezés virágait az író szobránál.

Török Judit megemlítette, egy forrás szerint Jókai azért szerette a sárga rózsát, mert Vörösmarty Mihály halála után a költő kertjéből kapott egy tövet, s azt saját házánál elültetve őrizte Vörösmarty emlékét. A séta az Ókollégiumnál, Jókai Petőfi Sándorral és Orlay Petrich Somával való barátságának bemutatásával, illetve Csukárdi Tibor szavalatával ért véget.

Laskovics Márió

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .