A víz áramlása diktálta az élet iramát – Malmokról a civil kaszinóban

Malom témában, három előadóval tartotta legutóbbi civil kaszinóját a Pápai Művelődéstörténeti Társaság május 18-án, csütörtökön a Pedagógus Művelődési Házban.

Az eseményen Nagy Péter malomkutató az 1857-ben felvett és a közelmúltban georeferált kataszteri térképen mutatta be az akkoriban Pápán működő huszonhárom vízimalom helyét, s szólt jelenlegi állapotukról is. A Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársaként pár éve könyvet írt a pápateszéri vízimalmokról, tapasztalatait a pápai malmok feltérképezésében is hasznosítaná a társaság.

– Felkértek, én pedig szívesen foglalkozom a témával. Főleg a levéltári kutatáshoz értek, célom, hogy a budapesti, a veszprémi és a pápai levéltárakban a pápai vízimalmok dokumentumait kutassam, ezt részben már el is kezdtem. Tervezem, hogy a következő másfél évben egy tanulmányban összefoglalom azt, hogy a magyarországi telekkönyvezés kezdetétől, 1860-tól hol álltak a pápai malmok, kik voltak a tulajdonosaik. Szívesen bevonnám a munkába a helytörténeti érdeklődésű lakosokat, szakdolgozókat is – nyilatkozta a Pápateszéren malomjáték-vetélkedőket, vízimalmos táborokat szervező kutató.

Sántha Csaba, az Edvy Malom Fogadó tulajdonosa elmondta, a családja birtokában lévő malom felújítása után is a 18. század végi állapotot tükrözi külsejében. Környezete és programjai is a hagyományőrzés és az értékteremtés jegyében valósulnak meg. Minden terem muzeális funkcióval bír, van kápolnája, előadássorozat, illetve különböző rendezvények helyszíneként is szolgál. Tervei közt szerepel magtár, lóistálló és vízikerék autentikus kialakítása. Megjegyezte, a malmok virágkorukban kulturális koordinátori szerepkört is betöltöttek, így tulajdonképpen a víz áramlása diktálta az élet iramát.

Tóth Kálmán a részben városi, részben magántulajdonban lévő Hantai malom állapotáról informálta a jelenlévőket. Közölte, miután a malom berendezéseinek nagy részét széthordták, befalazták a nyílásait, tetőszerkezetét kijavították. További felújítására, múzeumi hasznosítására készen állnak a pályázati tervek.

Az egyesület elhatározta, a közeljövőben felkeresik és bejárják a még meglévő és az egykor volt pápai malmokat, felkutatják az ingatlanok hajdani és mai tulajdonosait, a molnárok leszármazottait.

Laskovics Márió

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .