Atlasz készül Pápáról

Várostörténeti Atlasz készül Pápáról, melynek második összejövetelét tartották a szakemberek városunkban.

Az Európai Várostörténeti Atlasz című kutatási program 1955-ben indult a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság kezdeményezésére. Azóta 18 ország több mint 520 városának atlasza jelent meg.

A program célja kezdetben egy olyan atlaszsorozat kiadása volt, mely elősegíti a városfejlődés közös európai gyökereinek feltárását azzal, hogy lehetőséget nyújt az összehasonlító topográfiai kutatásra a városok korai történetére vonatkozóan.

Az eltelt évtizedek során a munka sokoldalúbbá vált és egyformán figyelmet fordít a városok térbeli fejlődésének, térszerkezetének és térhasználatának vizsgálatára minden korszakban, a kezdetektől a 20. századig. 2016 januárjától a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben folytatódik a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Magyar Várostörténeti Atlasz című kutatási projekt. A magyarországi kutatás 2004-ben kapcsolódott be az európai városatlaszok programjába Kubinyi András akadémikus vezetésével. Ekkor négy város (Buda 1686-ig, Sopron, Sátoraljaújhely, és Kecskemét) feldolgozása kezdődött meg a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság Városatlasz Munkabizottságának előírásai szerint a Történettudományi Intézetben. 2010 és 2013 között Szende Katalin vezetésével további hat város (Buda, Kőszeg, Miskolc, Szeged, Pécs, Vác) tértörténetének feldolgozására került sor, melyhez ezúttal a Közép-európai Egyetem Medievisztika Tanszéke biztosította az intézményi hátteret. Az idei évben a Történettudományi Intézetéhez visszakerülő, harmadik várostörténeti OTKA-projekt célja az öt újabb magyar város (Óbuda, Székesfehérvár, Pápa, Szekszárd, és Nyírbátor) helyrajzi és településmorfológiai vizsgálatai mellett a korábbi években elvégzett kutatások eredményeinek publikálása lesz.

-Mindig felkeressük a kutatott városokat, megismerkedünk vele helyi kutatók, levéltársi dolgozók segítségével. Ez általában egy jó élményt jelent számunkra. Szeretnénk, ha ezek a városok szimbolikusan is, de felkerülnének az európai térképre, és hogy az anyagok elérhetőek lesznek angolul és magyarul is, ezáltal összehasonlító kutatások részévé is válhat. – mondta Szente Katalin, aki hozzáfűzte, fontos, hogy olyan városokat keressenek fel, ahol már folytak korábban előmunkák. Pápa ebből a szempontból igazán mintaszerű, hiszen megjelent az elmúlt években két fontos tanulmány is, amelyeket dr. Hermann István szerkesztett. Ezek jó alapot szolgáltatnak az ő további munkájukhoz. Fontos még, hogy Pápán az elmúlt években komoly régészeti feltárások zajlottak, amelyek eredményeit szintén tudják használni. A kiadásra váró atlaszok a sorozat eddig megjelent köteteihez hasonlóan áttekintő térképekből; a helyrajzi változásokat bemutató fejlődési fázis térképekből; a sajátos jelenségeket bemutató tematikus térképekből; valamint történeti-topográfiai tanulmányból és adattárból állnak majd. Az egységes elvek alapján összeállított kötetekben feldolgozott városokat az országos területi lefedettség mellett a településtípusok és jogállás szerinti változatosság jellemzi, így az atlaszok az egyes városok történeti, régészeti, műemlékvédelmi, társadalomtörténeti kutatásain és várostervezési munkáin túl, az összehasonlító várostörténeti kutatásokhoz is kiváló alapot jelenthetnek majd.

A megbeszélésen dr. Áldozó Tamás polgármester is részt vett, aki mint mondta, minden olyan projektben örömmel vesznek részt, ami értékteremetéssel zárul.

-A város múltja annyira gazdag, hogy sokféle oldalról meg lehet közelíteni. Ez egy újfajta megközelítés, ilyen átfogó munka még nem készült korábban a településről. Nagyon büszke leszek rá, ha pár év múlva Pápa atlaszát is a kezembe vehetem – hangsúlyozta a polgármester.
A Somogyi Galériában tartott összejövetelen a megjelentek először megtekintettek egy rövid filmet Pápáról, majd beszélgetéssel zárult a rendezvény.

Forrás: http://www.papa-ma.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .