A reformáció volt a téma a város napján

Az új keresztény irányzat, a helyi protestáns felekezetek közösségei ma is jelentősen formálják Pápa arculatát, meghatározzák a helyi közéletet.

Mondta köszöntőjében Unger Tamás alpolgármester pénteken, Pápa város napja alkalmából a városháza üléstermében megtartott konferencián, amit idén a reformáció 500. emlékévének szenteltek.

– Pápa már a reformáció idejében is nyitott város volt, hiszen az akkori Magyarországon az elsők között itt vetette meg a lábát a nemcsak vallási, de több más területre is kiterjedő megújulási folyamat – fogalmazott. Majd utalt a református iskola 1531-es alapítására, városképformáló, s a környékre kisugárzó hatására.

Hudi József, a Pápai Református Gyűjtemények levéltárvezetője a Dunántúl és Pápa 16-17. századi reformációjáról tartott előadást. Mint mondta, a legújabb kutatások szerint Luther 1517-es fellépése után nem sokkal már jelentkezett a régióban a reformáció hatása: Sopronban találtak egy 1520-as könyvjegyzéket, amelyben Luther művei az olvasmányok között szerepeltek. Néhány év múlva már követői ellen hirdettek ki rendeleteket. Pápán is ekkortájt feltételezhető a lutheri reformáció jelentkezése, melyben nagy szerepet játszott a nyomdatechnika megjelenése. Azonban intézményesülése legalább egy-két nemzedéknyi időbe telt. 1570-től pedig a helvét irányzat is érvényesült békés folyamatként. Aztán az 1620-as évektől kezdve egyre több főúr tért vissza a katolikus egyházba, ahova uradalmaik lakosait is hatékony eszközökkel térítették. Eszerint határozták meg az Esterházyak Pápa társadalmának vallási szerkezetét is egészen 1945-ig.

Márkus Mihály lelkipásztor a Pápai Református Egyházközség és a város kapcsolatrendszeréről, Polgárdi Sándor esperes a Pápai Evangélikus Egyházközség értékeiről, Boncz Zoltán lelkész pedig a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet múltjáról és jelenéről beszélt. A program keretében még szentmisét tartottak az Esterházy-kastély kápolnájában városépítő gróf Eszterházy Károly püspökért, illetve mécsesgyújtással tisztelegtek a fő téri szobránál. lm

Laskovics Márió

Forrás: https://veol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .