Soós Edit megható kitárulkozása

Családi történetein túl képzőművész férjének állított emléket özvegy Szabó László Jánosné a minap a városi könyvtár sikeres fotóalbum-sorozatában.

Tizenkettedik rendezvényéhez érkezett a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sikeres sorozata, melyet Szabó Rita könyvtáros szervez. Múlt pénteken a bibliotéka előadótermében özvegy Szabó László Jánosné Soós Edit tartott vetített képes előadást, több saját maga készítette fényképet felhasználva.

A meghívott mesélő többször a sírás határáig meghatódva elevenítette fel gyermekkora, 43 évig tartó házassága, illetve a városhoz kötődő emlékeit. Nem titkoltan azért vállalta el a felkérést, hogy képzőművész férje életművét újra fókuszba helyezze.

Szabó László János kívánsága szerint alkotásait Edit néni Pápa városának adományozta. Állandó emlékkiállításként az olajfestményei, grafikái a Huszár Közösségi Házban, míg tűzzománcai a színházépületben tekinthetőek meg.

Soós Edit tősgyökeres pápaiként nagyon szereti városát. 1939-ben született a Kishegyen. Az evangélikus iskolába, majd a Jókai utcai leányiskolába, s utána a Petőfibe járt, ahol kézilabdázott is. Édesanyja a helyi optikai vállalat boltvezetője volt. Edit néninek annyira megtetszett ez a munkahely, hogy a gimnázium elvégzését követően, 34 év munkaviszony után innen ment nyugdíjba. Előbb adminisztrátorként kitanulta a fényképész szakma csínját-bínját, vizsgát is tett, majd laborvezetőként ténykedett.

Férjével egy lányuk, de sajnos betegen született, és csak 16 évet élt. Népművészeti vásárokra jártak, s ennek jövedelméből tizenkét évig, férje 2006-os haláláig ékszer- és ajándékboltot üzemeltettek. Sokat utaztak együtt is, de Edit néni ma is járja a világot. Szíve mégis repes, amikor visszatér Pápára. Aktívan részt vesz a helyi közéletben. Hobbijai a kertészkedés és a jóga.

Laskovics Márió

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .