Vonzás és varázslat – Somló az irodalomban

A közelmúltban elhunyt Vaczkó László Vonzás és varázslat (A Somló az irodalomban) című könyvét mindig nagy érdeklődéssel lapozom fel. A szerző az ajánlójában így ír: „A Somlóról szóló írások, művek, szétszórtan csillogó gyémántszemecskéi irodalmunk kincsesbányájának is nevezhetők”.

A kötetben számos ismert író és költő szerepel, akik ódát zengenek a bazaltpiramis természeti szépségeiről, a hegy tüzes boráról. De szólnunk kell azokról is, akik a hegy tövében lévő településeken éltek s ezer szállal kötődtek hozzá. Sokan vannak közülük, akik hangot is adtak a hegy szerelmeseként rajongásuknak.

Pápai Lajos, a tragikusan fiatalon, alattomos betegségben elhunyt huszárkapitány Német József szerint a somlai bor egyik legfanatikusabb kedvelője. Ez a katona költő Az egy pohár somlai bor című költeményében a szakberkekben elismert és a tapasztalás szerint is alátámasztott azon vélekedést erősíti, hogy a somlai bor a legjobb gyógyszer minden bajra. A sorok végi refrénben gyakran visszatér e gondolat: „Tán nem ártana egy pohár somlai!”, „Miért nem ittál egy jó pohár somlait!”

Pauer Antal r. k. plébános, költő

Somogyi Károly jogász, Veszprém vármegye főügyésze s a Devecseri Újság, majd az ezt felváltó Somlyóvidéki Hírlap szerkesztője is vall az ellenállhatatlan Somló vonzalmáról, szeretetéről. Ezt elárulja a Vihar veri és a Búcsú nóta című verse. Telkes (Tánczer) Lajos devecseri telekkönyvvezető, a Somló Bizottság ügyvezető elnöke (1940-es évek) A néma harang zúgása (Századok, legendák, bizonyságok) címmel írt verset a hegy porladó köveiről. A kolontári születésű Pauer Antal plébános A Csobánc tetejéről láttam a Somlót kezdetű költeményét 1952-ben írta.

Czeidli Istvánt, egykoron Várpalota jegyzőjét, nyugdíjasként devecseri lakost is megihleti a Somló. Ezen témájú versei a köteteiben lelhetőek fel. (Újabb, a sorban az 5. a napokban került ki a nyomdából.)

A most felidézett versek hosszú évszázadokon át emlékeztetnek a kihunyt tűzhányóra, a testvéreitől messze esett remetére. S hirdetik, hogy a Somló gyönyörködtetően egyedi csodája a világnak.

Czeidli József

Civil Tudósítónktól

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .