Nincs identitás közösség nélkül – Exrefisek találkoztak Pápán

Hálaadó istentisztelet, osztályfőnökökkel való múltidézés, valamint jótékonysági gála az öreg- és mostani diákok fellépéseivel – ez szerepelt a Pápai Református Kollégium Exrefis találkozójának programjában.

Exrefis találkozót tartott a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) szombaton a közösséghez való tartozás élményéért. A többlépcsős program keretében először hálaadó istentiszteletre várták a nagy múltú intézmény 1991-es újraindítása óta elballagott exrefiseket, valamint a korábban végzett öregdiákokat. A református templomban az esemény fővédnöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke is tiszteletét tette. A közös ebédet követően a Kárpát-medence egészéről érkezett résztvevők megtekintették a megújult gimnáziumépületet, majd hajdani osztályfőnökeik köré csoportosulva beszélgettek, elevenítették fel a múltat az osztálytermekben. De volt például filmvetítés is a díszteremben  – tudtuk meg Gránásiné Bácsi Tünde igazgatótól. Mint mondta, az elmúlt huszonhat évben az iskola közel háromezer diákot, 76 osztályt bocsátott ki falai közül.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, főszervező az előzményekről elmondta, 2001-ben már volt egy évfolyam-találkozó, illetve a huszonegyedik tanév indulásakor volt még egy templomi összejövetel a volt refisek színpadi fellépésével. Úgy gondolták, hogy idén nagyszabásúbb produkciót szerveznek, hiszen sok olyan volt tanítványuk van, aki már megjárta a világot jelentő deszkákat, s jó példaként állhat a jelenlegi tanulók előtt. Megjegyezte, több mint százan regisztráltak a rendezvényre, de sokkal többen jöttek el.

A megjelenteket a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében ő köszöntötte, majd a Dunántúli Református Egyházkerület képviseletében Köntös László lelkészi főjegyző mondott beszédet.

– Nem véletlen, hogy a dunántúli reformátusság életében Pápa szimbólum, ikonikus hely. Azért lehetett újraindítani 1991-ben az iskolát, mert volt mihez visszanyúlni. Nekünk hagyományaink vannak, több száz éve itt vagyunk. Ez adja meg öntudatunkat, méltóságunkat. Ma mindenki az identitását keresi, feltéve a kérdést: ki vagyok én? Az vagy, ahova tartozol. Nincs identitás közösség nélkül. Itt az ideje, hogy kiálljunk a hagyományaink, a keresztyénységünk mellett, hogy hitvallást tegyünk arról, kik vagyunk mi. Ebben a Refi erős alapokat tud adni – fogalmazott a szónok.

Az egykori és jelenlegi refis diákok által adott jótékonysági gálaműsorban közreműködött többek között: Vörös Szilvia operaénekes, Valler Kata színész, Nyári Richárd, Rózsás Hajnalka amatőr színjátszók, a táncművészeti tagozat növendékei, valamint a több mint egyharmad részben refisek alkotta Pápa Város Fúvószenekara. Opicz József egyházzenész és Dobó Enikő színművész videóüzenetet küldött.

Szabó Ildikó nyugdíjas pedagógus az alkalmon bejelentette, hogy a tavasz folyamán öregdiákokat is megmozgató váltófutást szervez a Refi négy néhai igazgatója – Kövy Zsolt, Kálmán Attila, Korsós Bálint, Kovács Péter – emlékére. A szeretetvendégséggel zárult gálán befolyt anyagi adományokból új székeket vásárolnak a díszterembe.

Laskovics Márió

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .