Új vezető a pápai zeneiskola élén

Pápa – Horváth Adrián, a pápai Bartók Béla Zeneiskola új igazgatójaként a tehetséggondozás mellett a közösségi zenélésre helyezné a hangsúlyt, kamaracsoportokat, zenekarokat hozna létre.

Horváth Adrián neve ismert Pápán és megyeszerte: Pápa Város Fúvószenekarának karmestere, 2016-ban Veszprém megyei Prima-közönségdíjas volt. Augusztus 16-tól pedig a pápai Bartók Béla Zeneiskola igazgatójaként munkálkodik a régió zenei fejlesztéséért. Öt évre szóló kinevezését augusztus 22-én Budapesten, az ELTE gömbaulájában vehette át Palkovics László oktatásért felelős államtitkártól.

1989-től a Légierő Zenekarban játszott, az évek folyamán emellett Tapolcán (1990-1992), Veszprémben (2006-2010), Ajkán (2010-2011) rézfúvós tanárként dolgozott, Várpalotán pedig furulyát oktatott (1995-1997). 2008-ban került Pápára, a zeneiskolában 2010-től tevékenykedett rézfúvós tanárként, karmesterként. 2012-től a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ének-zene, zeneelmélet és kreatív zene tanára, de mostani igazgatói kinevezése miatt ezentúl csak zenetörténetet és zeneelméletet oktat a művészeti tagozat számára.

– Gyakorlott zenészként, karnagyként úgy látom, a közösségi zenélés olyan élmény, amit a zeneiskolában is nagyobb mértékben kellene képviselni. Az intézmény vezetőjeként a legfontosabb célom, hogy minél több gyerek megismerhesse ezt a közösségi élményt. A Bartók Béla Zeneiskola mindig is híres volt arról, hogy nagyon sok tehetséges gyereket tudott kinevelni. Azonban számos olyan tanítványunk is van, akik lehet, hogy sohasem mennek zenei, szólista pályára, mert más élethivatást választanak. Megőrizve a tehetséggondozást, egy kicsivel több figyelmet fordítanánk rájuk is, hogy örök emlék maradjon számukra az iskola, később is igényeljék a zenét – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva az újdonsült igazgató.

Jövőbeli terveiről elmondta, első évét arra szánja, hogy jobban megismerje a tanulókat, a tanárokat, azt a bázist, akikkel aztán létrehozhatna kamaracsoportokat, zenekarokat. Fúvós- és vonószenekart mindenképp kialakítana. Hozzátette, hogy az intézményben átlagban 300 diákot oktat a huszonnégy fős tanári kar.

Laskovics Márió

Forrás: https://veol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .