Külsővati harangszó a Kossuth rádióban

2018. július 9. hétfőn, délben a Kossuth rádióban a külsővati római katolikus templom harangja szól

 

A hír szerint:

Ma délben a külsővati római katolikus templom harangja szól a Kossuth Rádióban.

Külsővat Veszprém-megye nyugati határán fekszik, Pápa és Sárvár közt félúton, a Marcal folyó jobb partján. Első ismert írásos említése 1438-ból való. Neve személynévből származik. Már az őskorban lakott vidék volt a Marcal-medence. A rómaiak hat alakos sírkövet hagytak ránk, a késő-középkorból pedig Mátyás címeres kályhacsempe került elő. 1663-ban Zrínyi Miklós itt tartotta mintegy nyolcezer katonát felvonultató hadiszemléjét az ország legfőbb közjogi méltóságai előtt. Ennek állít emléket a falu főterén a költő-hadvezér szobra. Külsővat életének meghatározó szereplője volt az 1927-ben újjáélesztett premontrei női kanonokrend. A késő-barokk templom gúlasisakos tornya a falu központjában magasodik. Belső berendezése a II. József által feloszlatott szerzetesrendek templomaiból származik: oltárát Somlóvásárhelyről, díszesen faragott padjait pedig a tüskevári pálos kolostorból hozták, amely Hyngeller János pálos fafaragó mester keze munkáját dicséri. Az oltárképen a templom védőszentje, Antiochiai Szent Margit látható. Jakobey Károly festette. 1994-ben, a templom felújításakor a toronyból másodlagos elhelyezésű, Árpád-kori kövek kerültek elő. 2015-ben pedig, a belső festés alkalmával, a szentély diadalívén latin nyelvű kronogrammra bukkantak, amely magyarul így hangzik: „A fővétellel büntetett szűz Szent Margit tiszteletének szentélyeként újultam meg.” A vörössel kiemelt betűk, római számként összeadva 1794-et, a templom újjáépítésének évét jelzik.

A külsővati Antiochiai Szent Margit templom tornyában két harang lakik, mindkettő Szlezák László munkája 1925-ből. A 650 kilós nagyharang Jézus Szíve tiszteletét hirdeti, a három mázsás lélekharang pedig Szent József közbenjárását és a jó halál kegyelmét kéri feliratával és hangjával.

Ismétlés: 2018. július 14. szombat, Kossuth rádió

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .