A népfőiskola garancia lehet a kulturális folytonosságra

Laskovics Márió

A népfőiskola garancia lehet a kulturális folytonosságra

VEOL Pápa

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) legutóbbi összejövetelén ismét az alakuló járási népfőiskola volt terítéken

Pápa várost örömteli meglepetés érte június végén Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházának alapkő-letételénél, ugyanis a közösségi művelődés történelméhez, szellemiségéhez kapcsolódó tárgyakat magába záró időkapszulába bekerült a Szín – Közösségi Művelődés intézeti szakmai folyóirat 2017/6. száma Mátyus Aliz író, szociológus, a PMtT alelnöke szerkesztésében. A tematikus, népfőiskolai szám – melynek címoldalán Lőrincz Péter pápai szövőszékkészítő és unokája látható, amint szőnek – többek között foglalkozik a Lőrincz Textiles Műhellyel, Malomsok, Németbánya és Nyárád értékeivel, valamint a takácsi Kenderszer Népdalkör és Néptánccsoporttal – tudtuk meg Mátyus Aliztól, aki a kiadványban szereplőket hívta a PMtT legutóbbi, az alakuló pápai járási népfőiskola székhelyén, a Pedagógus Művelődési Házban tartott összejövetelére, melyen részt vett Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ügyvezető igazgatója, illetve Unger Tamás alpolgármester is.

 

Unger Tamás alpolgármester, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója és Mátyus Aliz író, szociológus, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke Fotó: Lakovics Márió Napló

 

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója a lakiteleki alapkőletétel időkapszulájába elhelyezett szöveget nyújtott át a résztvevőknek. Fotónkon a malomsoki Nagyné Tóth Rékának, a háttérben Lőrincz Péter pápai szövőszékkészítő Fotós: Laskovics Márió Napló

Závogyán Magdolna elmondta, nem véletlen, hogy Lakiteleken lesz az NMI székháza, várhatóan 2020 tavaszától, merthogy fontos a vidék azon megtartó ereje, mely a kultúrán, a gazdaságfejlesztésen és a magyar kereszténységen keresztül erőteljesen megnyilvánul. A kormányzati tervek szerint a Kárpát-medencében öt nagy területi népfőiskola jön létre, melyek további járási szintekkel bővülnek, és hatással lehetnek a kulturális polgári létre, a gazdasági fejlődésre. Megjegyezte, a projekt nem épületekben, hanem emberi közösségekben „gondolkodik”.

Unger Tamás felszólalásában kiemelte, a város továbbra is fontos kulturális központ szeretne maradni, erre garancia lehet a leendő népfőiskola.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .