Jókai emlékhelyeket bemutató tárlat nyílt Pápán

Jókai emlékhelyeket bemutató tárlat nyílt Pápán

A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) Jókai Mór emlékezete a Kárpát-medencében, Európában című dokumentációs kiállítását nyitották meg a városi Jókai-emlékévhez kapcsolódva hétfőn a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében. A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) rendezte tárlat három héten át, június 17-ig tekinthető meg.

Róka Norbert művelődésszervező és Mátyus Aliz író, szociológus, lapszerkesztő

A megnyitón Róka Norbert művelődésszervező köszöntötte az érdeklődőket, majd a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola növendékei – Koós Elizabet és Pados Dorottya – adtak elő egy fuvolaszerzeményt felkészítő tanáruk, Molnárné Nagy Gabriella vezetésével.

Mátyus Aliz író, szociológus, a PMtT alelnöke, a Szélesvíz folyóirat szerkesztője megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, a gazdag, fotókból álló kiállítás gazdagabb ismeretekhez segítheti a városi diákságot Jókairól.

– Jókai írói, újságírói munkásságán kívül politikus, a társadalomért mindent megtenni akaró ember, a művelődés korszerűsítője, megújítója volt. Írói eszközeivel is kezdeményezések megvalósulását segítette. Kitüntetései nem indokolatlanok – méltatta az írólegendát.

A fotókból álló tárlat 33 emléktáblán mutat be Jókai-emlékhelyeket Fotó: Laskovics Márió / Napló

Mint megtudtuk, a MEVE elsősorban a történelmi határokon túli magyar emlékhelyek felkutatását és bemutatását tűzte ki célul. A budapesti egyesület kölcsönözhető utazó tárlata a tagok felvételeiből összeállított harminchárom emléktáblán mutatja be Jókai legfontosabb hazai, erdélyi, és külföldi emlékhelyeit, valamint a márciusi ifjaknál vállalt szerepét.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .