Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával megvalósult: Közösségi táncházak Pápán

Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával megvalósult

Közösségi táncházak Pápán

KÖZÉPISKOLÁS TÁNCHÁZAK

 

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság a Pápai Középiskolások Képzőtársaságával együtt és annak érdekében, hogy a város hat iskolája szabadidős értéktelített együttlétre közös alkalmakat találjon, a hat iskola közös táncházait szervezte meg, mindig más-más iskolában. Az erről szóló szöveges összefoglaló és fényképes dokumentáció a pmtt.hu honlapon pályázati feltételként jelenik meg, és marad olvasható a program lezárását követően min. 1 évig.

Támogató a Csoóri Sándor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

 

 

 

Csoóri Sándor Alap

 

 

A pályázaton elnyert támogatás összege segítséget nyújtott abban, hogy felelevenítsük a Pápán nagy hagyományokkal bíró tánckultúra kiterjesztését táncházi formára, középiskolás környezetben.

A támogatásból fedeztük a néptáncoktatói és a zenekari szolgáltatásokat.

A Vadvirág Néptáncegyüttes évtizedek óta tartó munkáját és a Pápai Református Gimnázium táncművészeti oktatására hagyatkozva táncházakat szerveztünk és tartottunk a középiskolás diákoknak.

Így azok a diákok is megismerkedhettek a magyar néptáncokkal és a hozzájuk kötődő szokáshagyományokkal, akik ezekből az élményekből eddig kimaradtak, és akik nem profitálhattak a korosztályuk számára elengedhetetlenül fontos népi kultúrához kötődő viselkedéskultúrából.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság legfőbb célja inspiráció a város és a járás településeinek értékfeltáró, hagyományőrző tevékenységére.

Különös tekintettel gondol a fiatalok érzékenyítésére, az értékalapú közösségi tudás átadására.

Ebben a munkában kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a táncházaknak.

 

Pápa diákváros, 6 középiskolájában a megye/régió számos településéről tanulnak fiatalok. A Közösségi táncházak Pápán projekt keretein belül megtapasztalhatták a közös néptánc örömeit és lehetőségük nyílt az ismerkedésre.

 

Táncházainkban a diákok megtapasztalhatták azt a nagyszerű élményt, amit a közös tánc adhat, ismerkedhettek a hagyományos férfi-női szerepekkel, az ismerkedés, kapcsolatteremtés szabályaival.

 

A havonta más-más középiskolában (illetve azok kollégiumában, tornatermében) megrendezett táncházakon a részt vevő diákok létszáma átlagosan 40-50 fő volt (de egy alkalommal elérte a százat).

A sorozatnak helyet adó iskolák:

– Pápai SzC Jókai Mór Szakgimnáziuma és Kollégiuma;

– Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;

– Petőfi Sándor Gimnázium;

– Pápai  Református Kollégium Gimnáziuma;

– Türr István Gimnázium és Kollégium

 

Mind az 5 alkalommal a táncházvezető a Pápai Református Kollégium és Művészeti Szakközépiskola néptánc pedagógusa, Kondics Gergely volt.

Megismertette a diákokkal a

– Felcsíki polgári és páros táncokat,

– Nagybúni táncokat,

– a Gagybátori táncokat,

– a Szentgáli ugrós és páros táncokat,

– valamint a Somogyi táncokat.

 

A táncok bemutatása előtt a diákok minden alkalommal hallhattak az adott táncokhoz, földrajzi régiókhoz és az adott naptári időszakhoz kapcsolódó hagyományokról, szokásokról is.

Egy-egy táncház 2 óra időtartamú volt, körülbelül félidőben egy szünettel.

A szünetben a diákokat étellel (zsíroskenyér) és innivalóval (szörp) kínáltuk.

De az ételek alkalmanként az adott időszakhoz, illetve a tanult tánc tájegységéhez kapcsolódó hagyományos ételek is voltak, melyek elkészítéséről is hallhattak a résztvevők. Például farsang idején farsangi fánkkal vártuk őket.

 

A zenét minden alkalommal a helyi Somló Banda szolgáltatta, az első alkalmat leszámítva, amikor a tánctanár ismeretségi körében levő budapesti Rigó Zenekar muzsikált. Örültünk a helyi Somló banda mellénk szegődésének.

 

A költségek annyiban módosultak, hogy a zenekari szolgáltatás alkalmanként 80.000,- Ft-ba került, míg a táncházvezető tiszteletdíja az 5 alkalomra összesen 150.000,- Ft volt. A támogatáson felüli 30.000,- Ft többletköltséget saját forrásból finanszíroztuk.

 

A táncházakról írások jelentek meg a város folyóiratában, a Szélesvízben, és a helyi lapokban, valamint minden alkalommal szerepelt táncházunk a Pápa-tévében.

 

Táncház-plakát:

 

 

A táncházakon készült fotókból válogatás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A táncházakról írások fotókkal az alábbi linkeken találhatók:

 

https://www.papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=19192

https://www.papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=19628

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .